Kalite, gereksinimlere uygunluk olarak
tanımlanabilir. Diğer bir ifadeyle, kalite bir hizmetin veya ürünün bir
gereksinimi karşılayabilme yeteneğiyle ilgili vasıf ve kendine has
özelliklerinin toplamıdır.
Kalitenin 8 boyutu şunlardır:
1. Performans: Üründe bulunan birincil özellikler.
2. Diğer
unsurlar: Ürünün
çekiciliğini sağlayan ikincil karakteristikler.
3. Uygunluk: Spesifikasyon, standart ve belgelere
uygunluk.
4. Güvenilirlik:
Ürünün kullanım ömrü
içerisindeki performans özelliklerinin sürekliliği.
5. Dayanıklılık: Ürünün kullanılabilirlik özelliği.
6. Hizmet
görürlük: Ürüne
ilişkin sorun ve şikayetlerin kolay çözülebilirliği.
7. Estetik:
Ürünün albenisi ve
duyulara seslenebilme yeterliliği.
8. İtibar: Ürünün ya da diğer üretim
kalemlerinin geçmiş performansı.
Endüstri mühendislerinin kalite
üzerine çalışmaları daha çok süreçlerin kalitesini artırmaya yöneliktir. Yani
bir sürecin sonraki sürecin istediği uygunlukta sonuçları üretmesiyle
ilgilidir. Bir kerede doğru şekilde yerine getirilen süreçler veya
faaliyetlerle ilgilenir.
Kapasitesi sabit tutulan bir üretim
sürecinde, kalitedeki ve üretim miktarındaki değişim arasında 8 tür ilişki tanımlanabilir:
1.
Üretim
miktarı artarken kalitenin artması,
2.
Üretim
miktarı artarken kalitenin aynı kalması,
3.
Üretim
miktarı aynı kalırken kalitenin artması,
4.
Üretim
miktarı artarken kalitenin düşmesi,
5.
Üretim
miktarı azalırken kalitenin artması,
6.
Üretim
miktarı aynı kalırken kalitenin düşmesi,
7.
Üretim
miktarı azalırken kalitenin aynı kalması,
8.
Üretim
miktarı azalırken kalitenin düşmesi.
1., 2. ve 3. durumda verimliliğin
arttığı; 6., 7. ve 8. durumda verimliliğin azaldığı açıktır. Fakat 4. ve 5.
durumda verimliliğin artıp artmadığı açık değildir.
Aşağıdaki örnekte ise kalite artışıyla
nasıl verimlilik artışının sağlanabildiği görülecektir:
Dinamik fabrikada saatte %20’si
kusurlu olmak üzere 100 adet ürün üretilmektedir. Üst yönetim, sürekli olarak
kaliteyi iyileştirerek verimlilik artışı sağlayabilecek konular üzerinde
çalışmaktadır. Üst yönetime göre, %20 kusur oranının anlamı, toplam maliyetin
%20’sinin iyi olmayan ürünlere ayrılmasıdır. Dinamik fabrikanın yöneticileri
süreci iyileştirebilirlerse kusurlu ürün üretiminde kullanılan kaynaklar ek iyi
ürünlerin imalinde kullanılabilecektir. Yöneticiler ek bir maliyete gerek
olmaksızın süreci iyileştirerek kusurlu oranını %10 düzeyine indirebilirler.
Böylelikle verimlilikte artış sağlanmış olacaktır (Çizelge 1.4). Sonuç olarak
verimlilikte artış sağlamanın ön koşulu kalite ve/veya süreç iyileştirme
çalışmaları yapılmasıdır [Bozkurt, 2003].
Endüstri mühendisliği literatüründe
kalite üzerine birçok teknik bulunmaktadır. İstatistiksel proses kontrol,
toplam kalite yaklaşımı, kalite fonksiyon yayılımı, hata türleri etki analizi,
altı sigma, poke-yoke gibi teknikler kalite artırmada endüstri mühendislerinin
yararlandığı tekniklerdir. Bunlardan kalite fonksiyonu yayılımı spesifik olarak
ürün kalitesiyle ilgilenir. Bu yöntemlerden hiç biri bir diğerinin muadili diye
düşünülmemelidir. Her biri kullanılacağı yere göre değerlendirilmeli ve çalışmalarda
bu tekniklerin doğru sentezlerinden yararlanılmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder